Temat: Problemy z PZU z wyplaceniem odszkodowania za dewastacje
Dzien Dobry!
Jestem wlascielem mieszkania wlasnosciowego w ktorym jednak nie mieszkam jednak raz na kwartal jestem w nim.
W br.budynek byl ocieplany i najprawdopodobniej grupa remontowa przy mocowaniu rusztowan użyla za duzych srub mocujacych tak,ze w dwoch pokojach odpadl tynk.U innych sasiadow bylo podobnie,jednak im wykonawca naprawil szkody.Kiedy przyjechalem i stwierdzilem uszkodzenia,wykonawca odmowil ich naprawienia./Oczywiscie posiadam prywatne zdjecia przed i po uszkodzeniu/.
Mieszkanie jest ubezpieczone w PZU z urzedu,gdyz zaciagniety jest na nie kredyt hipoteczny.
W postanowieniach odeminnych od ogolnych warunkow ubezpieczenia bunkow i lokali mieszkalnych z dnia 19.04.2006 rokuZakres Ubezpieczenia-Ubezpieczenia ryzyka oprocz ,żywiołów typu huragan,eksplozja itp. jest ujęta dewastacja.Innych definicji uszkodzen nie ujeto.
Ponieważ wykonawca odmówil naprawienia szkody zglosilem ten fakt w PZU.Przyjechal rzeczoznawca,spisal protokol i uzyskal inne niezbedne dokumenty.Podalem mu rowniez adres dla korespodencji i jest to odnotowane.
W dniu dzisiejszym tj.16 grudnia 2009 roku mija 30-to dniowy termin wyplacenia odszkodowania.Do dnia dzisiejszego nie otrzymalem z PZU żadnego pisma typu,ze termin ustalenia wszystkich okolicznosci szkody moze byc przesuniety czy tez prośba o uzupelnienie jakis innych danych,czy tez ze odszkodowanie mi sie nie nalezy.
W dniu dzisiejszym otrzymalem telefon z Centrum Operacyjnego Likwidacji Szkod i Swiadczen w Warszawie,ze nie otrzymam odszkodownia za powstale uszkodenia,gdyz wedlug PZU dewastacja musi byc z winy umslnej a takiej winy nie stwierdzono i kropka.Poinformowana mnie ,ze w przedmiotowej sprawie otrzymam na adres korespodencyjny odpowiednia decyzje.
I tu mam pytania:
Czy spowodowanie uszkodzen przez wykonawce ocieplenia budynku miesci sie w definicji dewastacji?
Czy jezeli w ciagu 30 dni nie otrzymalem z PZU zadnego pisma o ktorym wpsominalem wczesniej mozna uwzac ze PZU przyjal odpowiedzialnosc i powinien wyplacic szkode?
Czy jezeli PZU ma racje odnosnie nie wyplacenia tego odszkodowania to czy PZU nie powinno w moim imieniu sciagnac to odszkodowanie z ubezpieczenia wykonawcy lub tez z sumy zabepieczajcej ktora pozostawil w Wspolnocie Mieszkaniowej,ktora zlecila docieplenie budynku.
Czy nalezy mi sie odszkodowanie kiedy nie moge podac przyczyn powstalych szkod gdzy w porotokole zazanczylem,ze to najprawdopodobniej dokonal ten wykonawca ale na 100 procent tez tego nie wiem,gdyz tam nie mieszkam.Napewno uszkodzenia nie powstaly od mojego dziala umsylnego gdyz tak wskazaly ogledziny.
Przepraszam za tak duze pisanie ale doslownie krew mnie zalala.
bede zobowiazany za kazda odpowiedz.
Z pozdrowieniami:
Artur

KRONN Sp. z o.o.