1

Temat: Zwrot kosztów za prywatną rehabilitację

mam pytanie odnośnie kosztów leczenia, wiec to chyba w tym wątu.
przechodze prze proces rehabilitacji po wypadku. Jesli chodzi o bezpłatną rehabilitację, to z funduszu nalezy nam się jedynie kilka wizyt, co proszę mi wierzyć na pewno nie doprowadzi mnie do odzyskania w pełni sił. W związku z czym, muszę korzystać z prywatnej rehabilitacji i różnych zabiegów. Koleżanka nastraszyła mnie i powiedziała, że Ubezpieczyciel nie zwróci mi za kosztów. Szczerze powiedziawszy mocno liczyłam na te pieniądze, zabiegi nie są tanie, zapożyczyłam się, żeby się leczyć, mając nadzieję, że dostanę odszkodowanie razem z kosztami leczenia. Czy to prawda, że Ubezpieczyciel moze mi odmówić zwrotu kosztów? A co z dojazdami? Lekami?

Odp: Zwrot kosztów za prywatną rehabilitację

Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania za leczenie prywatne tylko wówczas, gdy udowodni, że wydatki na potrzebne leczenie sfinansuje NFZ. W praktyce jak wiadomo zabiegi rehabilitacyjne w ramach funduszu istotnie zazwyczaj okazują się niewystarczające, wówczas poszkodowani, aby powrócić do zdrowia często zmuszeni są korzystać z prywatnej opieki medycznej.
W toku leczenia należy zbierać wszelkie rachunki, faktury (najlepiej dokonywać zakupu leków w jednej aptece, która potem wystawi fakturę), wszystkie te faktury mające związek z leczeniem po wypadku należy przedkładać Ubezpieczycielowi celem refundacji kosztów leczenia. Podobnie sytuacja przedstawia się zdojazdami do placówek medycznych. Dojeżdżając taksówką - zbierajmy rachunki, jeśli korzystamy z uprzejmości kogoś znajomego - weźmy od niego oświadczenie.