1

Temat: odmowa wypłaty odszkodowania przez ZUS

Witam,
Mam pytanie związane  z wypadkiem przy pracy. We wrześniu ubiegłego roku w czasie pracy kiedy podnosilem coś ciężkiego naderwałem mięsień sercowy. Z dobrowolnego ubezpieczenia dostałem odszkodowanie, Ubezpieczyciel ocenił uszczerbrek na zdrowiu na 3%. Problem w tym, że ZUS uznał, że nie mam żadnego uszczerbku, więc nic mi się nie należy. Nie bardzo to rozumie.
Czy mogę się jakoś od tego odwołać? Decyzję z ZUSU dostałem kilka dni temu.

Odp: odmowa wypłaty odszkodowania przez ZUS

W tej sytuacji można wnieść odwołanie do Komisji Lekarskiej ZUS, za pośrednictwem jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczen Społecznych właściwej ze względu na miejsce zamieszkania .
W odwołaniu należy dokładnie opisać swój stan zdrowia, ważne jest, aby Ubezpieczyciel otrzymał wszystkie zaświadczenia lekarskie, historię choroby. ZUS przy ponownym rozpatrywaniu sprawy prawdopodobnie wyznaczy po raz kolejny komisję lekarską, która ponownie orzeknie o doznanym uszczerbku.

3

Witam,
postanowiłem skorzystać z Waszej rady i od razu złożyłem odwołanie. teraz przyszło do mnie wezwanie na komisję. Mam jeszcze raz wziąć ze sobą zaświadczenia od lekarzy? Wczoraj zostałem skierowany na jeszcze jakieś badania. Ale chyba nie zdąże ich zrobić przed komisją, to co mam robić?

Weź ze sobą wszystkie dokumenty jakie posiadasz w tej sprawie, o ile nie wysyłałeś ich wcześniej. Skierowanie na badania również przedstaw i nie przejmuj się tym, że nie zdążysz go wykonać. Pamiętaj, że spotkasz się ze specjalistami, którzy doskonale będą wiedzieć czemu ma służyć takie badanie, oraz jakie schorzenia spowodowały koniecznośćich wykonania.